JAROMIR HONZÁK - HARD TO UNDERSTAND

Het moet mij van het hart dat er nog steeds artiesten en/of labels zijn die het belangrijker vinden om een aantal nietszeggende foto’s in het cd boekje te zetten in plaats van enige nuttige informatie over muzikanten en de muziek. Bij bekende musici is dat o.k., nadere informatie is dan niet relevant, maar hier is het natuurlijk ten hemel schreiend, deze Jaromir Honzák uit Tsjechië is natuurlijk bij ons volstrekt onbekend, waarom dan niet wat informatie i.p.v. een volstrekt willekeurige en veelal onzuivere foto collectie. Je wil toch je product op de markt brengen en verkopen, het is nog te hopen dat een winkelier dit in het juiste vak zet, jazz dus. Mij ontgaat dit echt en het heeft verder niets met de muziek van doen, maar ik vind dat de labels daar strenger op moeten toezien, duidelijke info over de muziek en de muzikanten en geen gefröbel met foto’s, punt.

Bassist/componist Jaromir Honzák (1959) is een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de hedendaagse moderne jazz in Tsjechië. Hij was mede oprichter van de groep Naima, een van de belangrijkste Tsjechische jazzgroepen in de jaren ’80. Hij won de scholarship van het Berklee College of Music, sinds zijn terugkeer naar Tsjechië in 1990 maakte hij 8 albums als bandleider, bassist en componist, veel prijzen heeft hij inmiddels gewonnen en hij leidt de jazz afdeling van de muziek en dans faculteit van de academie van uitvoerende kunsten (HAMU) in Praag waar hij actief is als leraar bas en improvisatie. Behalve met zijn eigen groepen was hij ook aanwezig als begeleider met het Vit Krist’an Project, het Najponk Trio, met Iva Bittova, Rado Chrzan, Sato-San To e.v.a., hij heeft inmiddels aan een dertigtal albums meegewerkt. Bovendien speelde hij met internationale jazzartiesten als Art Farmer, Don Friedman, Amina Claudine Meyers en Vicor Lewis. Momenteel is hij behalve met zijn eigen Quintet bezig in de groepen Lubos Soukup’s Points Septet, Iva Bittova’s band Cikori en de Eben Brothers Band.

De musici op dit album zijn David Doruzka op elektrische gitaar, Lubos Soukup op klarinet en tenorsax, Vit Krist’an op piano, Fender Rhodes, Wurlitzer en electronics, Martin Novák op drums en percussie en Jaromir Honzák op el.bas en contrabas. Alle composities zijn van Honzák behalve “Tamquam”en “Tamquam 2” , beide zijn arrangementen van het 13e eeuwse thema “Clausula Tamquam sponsus” ( geen vermelding op de hoestekst van wie).

Ondanks mijn negatieve berichtgeving over het gebrek aan informatie over muziek en muzikanten, is het met veel plezier dat ik kan melden dat het hier uitstekende muziek betreft.. Het openingsnummer met de verrassende titel “Francois Truffaut” geeft gelijk de sfeer van dit album weer, serene klanken op de sax afgewisseld met sprankelende piano akkoorden. Het gaat er niet overal zo gemoedelijk aan toe, in “Foolish Senior”met een stevig drumritme en strak spel op de Fender Rhodes en een gierende el. gitaar klinkt het als psychedelische rock. Halverwege wordt er nog een elektronisch sausje overheen gegoten met allerlei vervorming, niet echt mijn ding. Wel weer heel fraai klinkt het gezelschap in “Just Thinking “ met een bijna hypnotiserend thema, waarover de klarinet en de gitaar hun solo’s draperen. Een geslaagd album en een aangename kennismaking met Jaromir Honzák.

Jan van Leersum


Artiest info
Website  
 

Label : Animal Music
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video